Brené Brown om at høre til og at passe ind – hvad er forskellene? Hvordan har du det?

Til min fødselsdag i september fik jeg en vigtig bog af en veninde. Hun kender mig og ved, at jeg har en lille afhængighed ift. kloge og dybe bøger eller en nysgerrighed. Jeg elsker at fordybe mig og tænke over ordene – tænke over det, der er så simpelt og alligevel så svært, at det kan være svært at sætte på plads indeni.

Brené Brown er vel ved at være noget nær verdensberømt på visse kontinenter ift. sårbarhed, skam og lederskab. Hun forsker, samler data, interviewer folk, sætter det i systemer og samler det hele i et letforståeligt sprog. Heldigvis er flere af bøgerne oversat til dansk. Hun bruger gerne sig selv, familien og egne tanker som cases og eksempler, således at jeg som læser kan identificere mig eller blot få indblik, hvordan man også kan tænke om at være i en given situation.

Ud i vildmarken

”Jagten på samhørighed og modet til at stå alene – ud i vildmarken”. Det er da noget af en titel. Hun undersøger vores vekselvirkning mellem mod og frygt. Mellem styrke og svaghed. Mellem ensomhed og samhørighed. Mellem overflade og dybde – kort sagt – hvordan er det at være menneske i disse år? Hvad er vores vilkår?

Vores kompetente og robuste børn

Tidligere talte vi om, at vores børn skulle være kompetente, og nu taler vi om, at vores børn skal være robuste. Kært barn har mange navne ud over skat, pusling, sveske og ven. Men hvad med os selv? Vi kan vel kun skabe kompetente og robuste børn, hvis vi selv viser vejen for dem ved netop selv at besidde disse egenskaber? Ved selv at leve på denne måde? Det må da siges at være livslang øvelse og mestring.

At høre til og at passe ind

I slutningen af bogen blev jeg optaget af nogle få sætninger, som gjorde indtryk på mig. Brené Brown interviewede en del unge mennesker vedr. relationer. Efterhånden tror jeg, at vi alle mere eller mindre har erkendt vigtigheden af relationer. Men hvad er en relation? En kærlig relation? En nødvendig relation? En usund relation? Hun konkluderede disse sætninger, der skelner forskellene på at høre til og at passe ind.

At høre til
At høre til er at være et sted, hvor man gerne selv vil være, og andre gerne vil have en. At høre til er at blive accepteret, som den man er. Hvis jeg har lov til at være mig selv, hører jeg til.

At passe ind
At passe ind er at være et sted, hvor man gerne selv vil være, men hvor de andre er ligeglade, om man er der eller ej. At passe ind er at blive accepteret, fordi man er som alle de andre. Hvis jeg er nødt til at være ligesom dig, passer jeg ind.

Ud i vildmarken – ud i hverdagen

Nu kan vi hver især undersøge – hvor hører jeg til? Hvor passer jeg ind? Ret interessant <3 Det kræver mod og tillid at være os selv, at stå ved os selv og bevæge os ud i vildmarken. Derude i vildmarken, hvor nogen ikke altid er så søde, som vi ønsker os. Men stå ved dig og vær dig selv. Derude i vildmarken, hvor vi måske selv kommer til at såre andre, uden at vi ved det. Men stå ved dig og vær åben og nysgerrig. Du har brug for andre, og vi har brug for dig. Med ønske om kærlige relationer i dit liv, hvor du føler, at du hører til, eller hvor det er ok blot at passe ind.